Dzisiaj co nieco o tym, jak przechowywać żywność w stylu ZERO WASTE, żeby było tanio, ekologicznie i ładnie.
Któregoś pięknego dnia byłam w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego i rzuciły mi się w oko zakrętki do słoików. Jako, że słyszałam już co nieco o ZERO WASTE, postanowiłam spróbować. Wyobraziłam sobie, że słoiki mogą wyglądać całkiem nieźle z zakrętkami w stylu łowickim. Niby hołduję minimalizmowi, więc powinny być generalnie białe, ale zaryzykowałam kolorowe z motywem kogucików – folk.
Efekt tego był taki, że w rezultacie kupiłam całe mnóstwo zakrętek w dużym rozmiarze i mniejszych do słoików po majonezie – razem pewnie ponad 100 szt. Słoiki mam od rodziny za kompletnie zero złotych, zawsze jakieś zostają i wszyscy się chętnie tego pozbywają.
Jakie są plusy przechowywania żywności w słoikach?
- Żywność nie wychodzi w reakcję z materiałem, w którym się znajduje. Szkło jest obojętne dla żywności, a więc zdrowe. Inaczej sprawa się ma z pojemnikami plastikowymi, folią, które wydzielają substancje, które mogą być szkodliwe. I najczęściej są!
- Jest tanio. Bardzo łatwo dostać od kogoś niepotrzebne słoiki.
- Jest ekologicznie. Szkło poddaje się recyklingowi, więc nie szkodzi środowisku.
- Widać zawartość. To tak jakbyśmy kupili super drogie pojemniki z przezroczystego plastiku, tylko, że dużo taniej.
Tak sobie myślę, że tytuł tego posta powinien brzmieć: “Jak zostać słoikiem?” 🙂
Co można przechowywać w słoikach?
Myślę, że prawie wszystko, ale garść pomysłów.
- Przyprawy. I to nawet w większych ilościach.
- Kawę. W dużym słoiku pomieści się z łyżką. Nie traci aromatu.
- Sól, cukier.
- Herbaty liściaste. Nie wietrzeją i ładnie wyglądają.
- Słodycze.
- Suszone i kandyzowane owoce. Np. suszone banany, imbir kandyzowany. Nie dość, że apetycznie to wygląda, to zachowuje świeżość na długo.
- Orzechy.
- Nasiona. Pestki dyni, słonecznik, nasiona chia, quinoa.
- Płatki i kasze. Płatki owsiane.
- Być może mąkę, jeśli ma się odpowiednio duży słój, lub jest to mąka w mniejszych ilościach, np. mąka kokosowa, ryżowa, itp.
- Własne mieszanki z suszonych warzyw – vegeta w wersji eko.
- Musli. Własnoręcznie robione.
- Spirulina, chlorella, pyłek kwiatowy.
W słoikach można też przechowywać inne produkty, niekoniecznie żywność, np. sodę oczyszczoną.
A więc, jeśli idea Wam się podoba, wyruszajcie na poszukiwania. I słoików, i zakrętek 🙂
Miłego dnia!